kop van de site

Vereisten

Wat hebben ze nodig?

Aquariumgrootte.

Malawi cichliden kunnen het best in een aquarium worden geplaatst die groter is dan 400 liter. Liever nog 600 liter. Het zijn vissen die naast voldoende schuilplekken behoefte hebben aan een ruime omgeving. Om waterkwaliteit hoog te houden kun je maar een beperkt aantal cichliden bij elkaar zetten. Hoeveel? In de blog over aquariumvissen kun je het zelf uitrekenen. Daarom is het verstandig een ruim aquarium te nemen.

De inrichting

Dit moet bestaan uit rotsen en stenen. Dat komt omdat Malawi cichliden graag voldoende schuilplekken om zich heen verzamelen. Het is een territoriale vis en stenen helpt ze hun territorium af te bakeren.

Achterwand.

Het is altijd aan te raden gebruik te maken van een bedekte achterwand zodat er geen licht doorheen komt en er echt sprake is van donkere schuilmogelijkheden. Als bodembedekking kun je het beste donkerkleurig grind of een fijne kiezelsoort nemen.

Aquariumplanten

zijn niet noodzakelijk omdat deze in hun natuurlijk omgeving ook niet voorkomen. De reuze Valisneria komt daar wel voor en vormt een welkome uitzondering. Andere aquariumplanten die wel in je aquarium zouden staan worden waarschijnlijk door de malawi cichliden ontworteld. Ze houden ervan lekker te graven. Verlichting in een malawi cichliden aquarium moet zwak zijn. Ze houden vooral van schemering. Daarom is 1 verlichtingsunit voldoende. Let wel, staan er planten in omdat je dwergcichliden houdt, zorg er dan voor dat de verlicht 6-8 uur aanstaat om ongewenste algengroei te voorkomen.

Waterkwaliteit

Het water voor malawi cichliden moet aan speciale standaarden voldoen. De PH waarden moet liggen tussen de 7 en 8 (hooguit 8.5). Vergeet niet tweewekelijks het aquarium met 1/3 te verschonen. De temperatuur moet ergens tussen de 23 en 28 graden liggen.

watertest schema